Master Steel Polish to niezwykle sprytne urządzenie, za pomocą którego w stosunkowo łatwy sposób, szybko oraz - co ważniejsze - przy ścisłym zastosowaniu się do wytycznych, zawartych w instrukcji użytkowania - również i bezpiecznie (!) uzyskasz efekt tzw. "ostrego noża". - Jak to osiągnąć?... Najlepiej byłoby wykorzystując odpowiedni do tego celu uchwyt (patrz: Akcesoria), który zapewni stabilne oparcie ostrzałce. Można również posłużyć się rękojeścią, w którą firma wyposażyła Mastera. Łapiemy wspomnianą rączkę, a następnie umieszczamy ostrze noża (skierowane krawędzią tnącą w dół) w odpowiedniej szczelinie, wkładając nóż po samą rękojeść w pryzmat stalowych prętów ostrzących.
Dociskając na tym etapie nóż w kierunku "w dół", daje się doskonale wyczuć działanie sprężyn. Producent podaje, iż najlepsze wyniki uzyskuje się w środkowej części segmentu prętów stalowych. Teraz przeciągamy nóż w kierunku do siebie, całą długością ostrza aż do samej szpicy / czubka. Robimy to jednym, zdecydowanym, płynnym ruchem, starając się przy tym jak najbardziej utrzymać zadany kierunek - bowiem przekrzywianie lub też przechylanie noża grozi uszkodzeniem ostrza. Czynność tą oczywiście parokrotnie powtarzamy - do skutku, aż do uzyskania oczekiwanego rezultatu.